In ‘’Uitgelicht’’ bespreken we projecten waar we als Culturele Hotpot bij zijn betrokken en zoomen we in op de mensen achter het project. Met welke beweegredenen zijn ze hun project gestart en op welke manier heeft de Culturele Hotpot daaraan bijgedragen. We blikken terug of kijken vooruit en vormen zo een beeld van het uiteindelijke resultaat.
Jan Van der Sterren, Helmie van de Riet en Ine Schriever van Stichting Horst Futures organiseerden samen met een aantal creatievelingen uit Horst aan de Maas het Westenwind Kracht 12 project. Deze vond plaats van 1 juni tot en met 31 augustus 2024 in drie wijken in Horst: In de Riet, Mussenbuurt, Norbertuswijk.
Foto: Horst Futures
Verbinden en samenwerken
De zomermaanden van 2024 stond voor de wijken In de Riet, de Mussenbuurt en de Norbertuswijk in het teken van kunst en cultuur. 12 Kunstenaars uit het hele land en uit Duitsland en België waren te gast in twee woningen waar ze samen met bewoners aan de slag gingen met kunst. Ze ontfermden zich over het thema ‘wonen en thuis’ waarbij ze vragen als ‘’wat is leefbaarheid?’’, ‘’hoe ga je met elkaar om’’ en ‘’hoe kijk je naar de toekomst?’’ onder de loep namen. Iedere twee weken vond er een tussenexpositie plaats in de woningen van de kunstenaars om een kijkje te nemen naar het eindresultaat. Op 24 en 25 augustus was er een slot-expositie in de gymzaal aan de Marijkestraat. Hier werden de verschillende kunstwerken van de 12 kunstenaars in samenwerking met de bewoners getoond. Van borduurwerken tot schilderijen tot wandkleding en gedichten, een catalogus van wel zestig pagina’s lang.
Naast dat de kunstenaar en bewoners samen dingen hebben ondernomen, was dit ook een ideaal moment om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Daarnaast hebben diverse bewoners ontdekt dat ze meer talent bezitten dan ze van tevoren hadden gedacht. Toch hebben niet alleen de bewoners veel geleerd van het project, ook Horst Futures is weer een ervaring rijker!
Foto: Horst Futures
Meer dan een pot geld
Voordat Westenwind Kracht 12 echt werd doorgezet is er gebrainstormd met de culturele kwartiermakers. Het grove plan voor het project stond al op papier en de Culturele Hotpot heeft bijgedragen als laatste ondersteuning om alles op de juiste manier te finetunen. Hiermee is niet alleen de doelstelling helder geworden, maar kon Horst Futures ook echt van start.
Dat maakt dat de Culturele Hotpot voor Horst Futures meer is dan een pot geld. Het is een stuk kennis wat je kunt ophalen en waar je van kunt leren. Je komt heel veel nieuwe mensen tegen die allemaal een ander specialisme bezitten. Verder is het een kwestie van samenwerken waarbij ze erg zijn geholpen met het maken van de juiste keuzes.
Als tip aan toekomstige projecten? Verkijk je vooral niet op het werk en ga, voordat je stappen onderneemt, in gesprek met mensen om zo een andere kijk op je project te krijgen.
Foto: Horst Futures