EEN FINANCIËLE BIJDRAGE VOOR JOUW CULTURELE INITIATIEF

Project

Witte Dame Festival

WIM SEEGERS | 22 & 23 OKTOBER 2022

Op 22 en 23 oktober 2022 werd voor de tweede keer in het centrum van Grubbenvorst het Witte Dame Festival gehouden. De legende van de Witte Dame staat centraal. Het verhaal speelt in de Middeleeuwen. Middels theater, acts, muziek en activiteiten in een middeleeuwse setting, worden de bezoekers meegenomen in die tijd.

Het tweedaagse festival werd bezocht door 6000 bezoekers.

In de diverse activiteiten, acts en theaterstukken acteerden 500 inwoners.

In een van de theaterstukken werd de legende van de Witte Dame als een rockopera opgevoerd. Een muzikaal spektakel waarin een dorpsmeisje dramatisch aan haar einde komt en als een Witte Juffer eeuwig zal ronddolen bij de ruïne van het aan de Maas gelegen Gebroken Slot.

In het kader van de culturele hotpot hebben wij gezocht naar een vorm waarin de Witte Dame zou kunnen terug keren in de dorpsgemeenschap. We hebben dit gekoppeld aan het Volle Maon Moment omdat in de overlevering een moment is waarop het vaak spookt bij het Gebroken Slot hetgeen toegeschreven wordt aan de vloek die over de Witte Dame was uitgesproken.

In het Volle Maon Moment komen 150 spoken van het Gebroken Slot verhaal halen in het dorp en hun Witte Juffer opeisen. Dit theatrale gebeuren gaat gepaard met opzwepende muziek, angstaanjagende verlichting en geluid en een mystieke en futuristische verdwijning, waarmee de Witte Dame in deze tijd wordt geplaatst. De legende wordt daarmee uit haar Middeleeuwse setting gehaald.

Het Volle Maon Moment sloot dan ook aan op de rockopera en was voor de talrijke toeschouwers een onverwachte plotwending nadat de rockopera feitelijk was afgelopen.

Wij hebben de rockopera en het Volle Maon Moment integraal laten opnemen en zullen deze culturele uiting in oktober 2023 (een jaar na het festival) via de omroep Horst aan de Maas aan een breed publiek tonen.

TOP